Leontine Borsato

Reis Cameroun op TV!

Eerder vertelde ik al dat ik voor Cordaid Memisa naar Cameroun ben afgereisd. Cordaid Memisa probeert de moeder- en kindzorg in een groot aantal ontwikkelingslanden te verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van kennisoverdracht en financiering van lokale gezondheidsorganisaties. Als moeder raken deze projecten mij natuurlijk enorm. Iedere moeder wil het beste voor haar kindje. Dat weet ik als moeder, maar dat zag ik natuurlijk ook in India, in Sierra Leone en nu weer in Cameroun. Als moeder wil je je kindje veilig en gezond grootbrengen. Maar dat gaat in een land als Nederland wel vaak makkelijker dan in landen als Cameroun. Cordaid Memisa helpt de moeders in landen als deze om ook hun kindje het best mogelijke te kunnen bieden.

Cameroun is erg warm en stoffig. Ik had me voorbereid, me ingelezen. Wist door eerdere reizen al wat ik ongeveer kon verwachten. En toch kwam het opnieuw hard bij me aan.
Ik ontmoette onder andere de hoogzwangere Ndudja, net als ik moeder van drie kinderen. Alleen had Ndudja ook al één kindje verloren toen het drie jaar oud was en heeft ze tevens drie miskramen gehad. Haar kindjes verloor ze tijdens de zwangerschap met acht maanden. Hartverscheurend! Aangezien ze ook nu acht maanden zwanger was, begrijp je hoe angstig deze periode voor haar was. Haar jongste dochter, Satjo van drie, was ernstig ondervoed. Het meisje was er ernstig aan toe. Als je al eerder een kindje hebt verloren op die leeftijd, grijpt de angst je natuurlijk naar de keel!
Twee dagen lang trok ik intensief met Ndudja op. Ze was erg open en eerlijk. De toestand van haar dochtertje Satjo greep me erg aan. Ik heb haar geen enkele keer zien lachen en haar die twee dagen helemaal niet zien spelen. Drie jaar oud, en ik heb haar geen stap zien zetten. Ze had er eenvoudigweg de kracht niet voor.

Ondervoeding blijkt een groot probleem, niet omdat er onvoldoende eten is, maar bijvoorbeeld omdat de moeders hun baby’s te weinig aanleggen. Als je nooit geleerd hebt hoe het moet, wéét je het ook niet. Je doet wat de anderen doen, ook als dat niet het juiste is. Veel vrouwen worden hier erg jong moeder. Vijftien jaar is heel gewoon. Maar ze weten niet hoe een zwangerschap ontstaat, hoe een zwangerschap zich ontwikkeld en hebben vaak geen idee hoe een bevalling gaat.

Eén moeder had twee kindjes bij zich, één van 4 en één van 19 maanden oud. Maar ik zag haast geen verschil. Ze waren bijna even groot...

Thuis had ik verteld dat ik naar Afrika ging. Luca begrijpt het wel, maar voor Senna en Jada is het nog wel lastig om het te snappen. Ze gaven echter alle drie iets van hun eigen speelgoed mee: een riddertje, een kikker en een paardje van plastic. De tien jaar oude dochter van Ndudja was in eerste instantie volledig overdonderd toen ik ze gaf. Later straalde ze van oor tot oor!
Toen ik naar huis belde vanuit Cameroun vroegen mijn kids meteen:
“Ben je al bij de kindjes? Heb je ons cadeautje gegeven? Vinden ze het leuk?”
Ze zijn op hun eigen manier erg betrokken. En ze zijn op hun eigen manier bezig met helpen.
Ik hoop dat na het zien van de uitzending nog veel meer mensen dat zullen doen!

Dinsdag 15 april, MAX & Loretta, 17.35 - 18.25, Nederland 2!
Binnenkort ook uitgebreid in de Margriet!

Liefs,

Leontine

P.S. Even een kleine update nog! Ndudja is inmiddels bevallen van een gezonde zoon! Ook met haar dochtertje Satjo gaat het al veel beter. Ze is van de diarree af en zal de komende tijd uiteraard nog op de zorg van Cordaid Memisa kunnen rekenen!

Foto: Wilco van Dijen