Leontine Borsato

Dopen

’s Morgens, als Luca wakker wordt en naar onze slaapkamer komt, is het eerste wat hij doet kijken of Jada bij mij ligt. Vervolgens wordt ons meisje uitgebreid door hem gekust en geknuffeld. Hetzelfde geldt voor Senna. Hoewel hij verbaal nog niet zo sterk is, kan hij heel goed duidelijk maken hoe gek hij op haar is. Niet voor niets was zijn eerste woordje niet ‘mama’ of ‘papa’ maar ‘Jada’! Beide jongens vinden niets leuker dan Jada aan het lachen maken, en staan graag om haar heen te springen om haar een lach te ontfutselen. Overigens is dat niet zo moeilijk want Jada schaterlacht om alles wat haar grote broers doen. Ik kan intens genieten van deze kleine, maar voor ons zeer waardevolle momenten.

Ook de ‘grote’ momenten in het leven van mijn kinderen zijn me uiteraard lief. Natuurlijk wil je als moeder, en ook als vader, het allerbeste voor je kinderen. Je schenkt ze alle liefde, geborgenheid en zelfvertrouwen die je in je draagt en hoopt daarmee een goede basis te leggen voor een leven dat in balans is. Wij wilden ze echter nóg iets meegeven…
We hebben onze kinderen laten dopen. We wilden ze in ons gevoel laten delen dat er meer is dan je kunt zien, ze op weg helpen over hun eigen ‘ik’ na te denken. De doop vond plaats in ons eigen huis, met slechts naaste familie aanwezig en een handjevol intieme vrienden die we eigenlijk ook als familie beschouwen.

Vijf jaar eerder beloofde ik aan de vader van mijn kinderen er altijd voor hem te zijn. ‘Ja, ik wil…..’ waren letterlijk mijn woorden. Exact dezelfde belofte deed ik op deze dag aan mijn kinderen. Bij de eerste woorden die ik sprak, kreeg ik al een brok in mijn keel en kon ik mijn tranen niet bedwingen. Want ten overstaan van iedereen die bij ons hoorde, spraken we uit dat we er altijd voor hen zouden zijn, dat ze altijd op ons zullen kunnen rekenen. En tevens vroegen we onze familie en vrienden om, indien wij - door welke omstandigheid dan ook – niet meer in staat zouden zijn voor onze kinderen te zorgen, ervoor hen te zijn en ze met net zoveel liefde te omringen als wij zouden doen. Voor deze heel speciale dag had mijn schoonmoeder Mary, een prachtige doopjurk voor Jada gemaakt. Het japonnetje was wit met schitterende kleine bloemetjes erop, wat maakte dat Jada er als een klein bruidje uit zag! Mijn broer Kees en Marco’s zus Silvana zijn de peter en meter van Jada. Mijn zus Laura en Marco’s broer Armando zijn dat van Senna en mijn beste vriendin Astrid en Marco’s beste vriend Paul zijn het van Luca. Ook zij hadden hun beloften voor de kinderen op papier gezet.

Het was werkelijk een prachtig moment… Het was bijzonder, het was intiem. Er werden dan ook heel wat traantjes weggepinkt. Het is onvoorstelbaar hoe rijk je je op zo’n moment voelt.
De zuiverste diamant, het puurste goud, de meeste volmaakte parel… ze staan in de schaduw van de waarde van mijn gezin!