Leontine Borsato

Voor Memisa naar Sierra Leone!

Eerder had Leontine voor Cordaid Memisa al India bezocht, onlangs is ze afgereisd naar Sierra Leone. Ook Marco is een aantal jaren geleden in Sierra Leone geweest, al was de toestand waar dit Afrikaanse land zich toen in bevond wel anders dan nu. Toch waren er ook overeenkomsten te vinden in hun verhalen.

Natuurlijk hoefde Leontine niet lang na te denken toen haar werd gevraagd of ze Sierra Leone wilde bezoeken. Sierra Leone is een prachtig land, maar wel een land waar per uur twéé kinderen onder de vijf jaar sterven aan malaria!

Er is grote armoede, en de gezondheidssituatie is rampzalig. Cordaid Memisa werkt nauw samen met lokale organisaties om het sterftecijfer terug te dringen. In Sierra Leone worden 38 gezondheidsklinieken financieel gesteund, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de preventie en bestrijding van Malaria bij zwangeren en kinderen onder de vijf, de meest kwetsbare groepen. Ook van alle zwangeren die sterven heeft 11 % Malaria! Dat is ongelofelijk veel en volkomen onnodig omdat als je er op tijd bij bent, malaria gewoon te genezen is! 

Als iemand die malaria heeft niet behandeld wordt, sterft diegene meestal binnen 3 dagen. Vaak is het bereiken van medische hulp niet mogelijk omdat 10 km lopen naar de dichtstbijzijnde gezondheidskliniek zo goed als onmogelijk is met een doodziek kind.

Het verstrekken van gratis bednetten (klamboes) helpt op een eenvoudige manier de kans op besmetting door de steek van een muggenbeet te voorkomen. Daar hoort dan ook voorlichting bij, want niet voor iedereen is de werking van de klamboe duidelijk. In een land waar een groot tekort is aan van alles, kan een klamboe ook op andere manieren gebruikt worden (lakens, washandjes, kleding...). Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat er voldoende medicijnen zijn voor hen die de klinieken wel weten te bereiken.

In Sierra Leone vragen moeders elkaar allemaal dezelfde vraag:
"Hoeveel kinderen heb je, en hoeveel daarvan zijn er nog in leven?" 
Het is daar een gewone vraag, hier kun je je dat nauwelijks voorstellen!

Wanneer je Memisa steunt, help je net als Leontine mee om moeders en kinderen in ontwikkelingslanden als Sierra Leone weer een toekomst te geven!