Leontine Borsato

Mijn reis naar Burundi!

Ik ben al jaren ambassadrice van Cordaid Memisa, een internationale organisatie die zich inzet om moedersterfte te verlagen. En dat is hard nodig, want iedere 2 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw vanwege complicaties bij zwangerschap of haar bevalling. Maar liefst 99% van deze trieste gevallen komt voor in ontwikkelingslanden. Voor de aankomende actieweek ben ik met een team van Cordaid Memisa naar Burundi gereisd, waar we de projecten van Cordaid Memisa hebben bezocht.

Burundi is een klein land waar 2/3 van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In dit land sterft 1 op de 31 moeders tijdens hun bevalling. Om een idee te geven, in Nederland is dit 1 op de 10.500 vrouwen. Tijdens de reis onderzoeken we waarom er nog altijd zoveel vrouwen overlijden tijdens hun zwangerschap of bevalling. Daarnaast gaan we kijken naar wat Cordaid al heeft kunnen betekenen voor deze mensen en waar er nog extra hulp nodig is.

We verblijven tijdens de reis in Burundi in het dorp Makamba. Makamba is een bergdorp en ligt op 1500m hoogte. Het is een plaatsje met zo'n 3000 inwoners. Bij aankomst ontmoeten wij de  lokale partnerorganisatie van Cordaid Memisa . Zij zijn verantwoordelijk voor de juiste ondersteuning van de projecten  Zoals verschillende klinieken in de omgeving waar moeders kunnen bevallen.

Op onze eerste draaidag bezoeken we het ziekenhuis van Makamba. Hier maken we kennis met Alice, zij is dé enige vroedvrouw in dit ziekenhuis en begeleidt per jaar zo'n 1000 bevallingen, ongelofelijk! Ze geeft ons een rondleiding door het ziekenhuis  en direct wordt duidelijk waarom  hulp hier zo hard nodig is; er is af en aan elektriciteit, er staan bedden met kapotte matrasbodems, voornamelijk zónder matrassen, het is donker, vies en overvol. Volgens de speciale Cordaid aanpak krijgen de ziekenhuizen pas  financiële ondersteuning als ze de afgesproken resultaten behalen en de patiënten tevreden zijn. Hoe meer tevreden patiënten goed geholpen zijn, hoe meer er uitbetaald wordt. Met dat geld kan de het ziekenhuis nieuwe materialen aanschaffen en verbetert de zorg. Als ik de Alice vraag wat zij op haar wensenlijstje heeft staan voor deze kliniek noemt ze een ambulance, (bij)scholing, extra personeel en een couveuse.


Gedurende ons verblijf zit ik in een rollercoaster van emoties. We maken hele trieste situaties mee waarin zwangere vrouwen tijdens een echo te horen krijgen dat ze hun kindjes verliezen aan de gevolgen van Malaria, tot miskramen maar ook het intense geluk bij de geboorten van gezonde kindjes.

Door de jaren heen heb ik als ambassadeur van Cordaid Memisa veel reizen gemaakt en heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is dat wij de moeders in dit soort landen helpen. Ik heb ook gezien dat Cordaid Memisa hier een heel belangrijke bijdrage in levert.

In een land als Burundi waar de voor grotendeels katholieke bevolking leeft volgens de geloofsovertuiging dat ‘God beslist’, weet men tegenwoordig door de voorlichting die Cordaid Memisa geeft dat hun levenswijze (hoe meer kinderen, hoe beter) aangepast moet worden voor een beter leven. En daar wordt hard aan gewerkt! In het dorp waar vroeger niets was, staat nu een kliniek waar vrouwen veilig kunnen bevallen en waar zij tijdens hun zwangerschap terecht kunnen voor controles. Maar er moet meer gebeuren.Als ambassadeur van Cordaid Memisa is het mijn taak om jullie lezers een beeld te schetsen van de verschrikkelijke situatie en hoop ik dat jullie een steentje bij willen dragen om deze moeders te helpen want jullie hulp is echt heel hard nodig. Deze hele week van 3 tot en met 7 november, vragen we iedere dag tijdens de uitzending van RTL Boulevard  aandacht voor de projecten van Cordaid Memisa en zien jullie een verslag van mijn reis naar Burundi. Wij hopen op uw steun want álle vrouwen, in Burundi en daarbuiten, verdienen voorlichting en een veilige zwangerschap.

STOP MOEDERSTERFTE! sms 'moeder' naar 4333 en doneer eenmalig € 2,50!

Alvast heel erg bedankt namens alle moeders,

Liefs,

Leontine Borsato


P.S. Deze hele week zal RTL Boulevard aandacht besteden aan de indrukwekkende reis die ik naar Burundi mocht maken!
En de Telegraaf plaatst elke dag mijn blog! Zo hoef je niets te missen!