Leontine Borsato

Voor Memisa naar India

Ik probeer elk jaar een reis voor Memisa te maken. Zo ben ik in India en Sierra Leone geweest en hoop ik binnenkort naar Vietnam te reizen om ook daar projecten te bezoeken. Cordaid Memisa zet zich in voor gezondheidszorg voor iedereen, wie je ook bent, waar je ook woont...

Voor Cordaid Memisa naar India!

Wat een prachtig land! Dat was het eerste wat ik dacht toen we met de bus door Delhi reden. Er is onvoorstelbaar veel te zien! Het is niet mijn eerste kennismaking met Azië, maar het is wel de eerste keer dat ik in India ben. Indrukwekkende gebouwen, mooie mensen in kleurrijke gewaden, maar ook veel armoe. Het contrast is groot. 

Omdat ik voor het septembernummer van het maandblad Kinderen het gasthoofdredacteurschap had aanvaard, ben ik met Memisa naar New Delhi gereisd. Hier maakten we een fotoreportage welke in Kinderen werd geplaatst met mijn ervaringen. We hebben een aantal projecten bezocht, en hoewel ik schrijnende dingen heb gezien, ben ik vooral onder de indruk van het effect van het werk van Memisa. Ze hebben in betrekkelijk korte tijd enorme veranderingen voor elkaar gekregen. Voor ons zijn sommige zaken vanzelfsprekend, maar als je in een sloppenwijk wordt geboren, realiseer je je niet dat een goede hygiëne levensreddend kan zijn. Vaccinaties, voorlichting en een goede begeleiding van zwangere vrouwen, het maakt zó’n verschil! 
De meeste kinderen hadden nog niet eerder een blanke gezien, en reageerden soms wat verlegen. Toch merk je dat kinderen waar ook ter wereld, altijd kinderen blijven. Ik zie er dan wel anders uit dan wat ze gewend zijn en ik spreek de taal niet, maar een spelletje ‘Kiekeboe’ is universeel. En de lach van een kind is onbetaalbaar, zeker hier waar nog zoveel moet gebeuren om alle kinderen een menswaardig bestaan te schenken. 

X  Leontine