Leontine Borsato

Pink Ribbon

Vorige week heeft Quinty Trustfull door het luiden van de gong van de Amsterdamse Beurs van NYSE Euronext het startsein gegeven voor de internationale borstkankermaand. Diezelfde avond vond het Estée Lauder Pink Ribbon Award Gala Diner plaats waarvan ik de eer had de presentatie op me te mogen nemen. Het thema dit jaar is ‘Together’ en de Estée Lauder Pink Ribbon Award werd uitgereikt aan de fotograaf die dit thema het meest treffend vast wist te leggen. 

Hoewel het een feestelijke avond was, wil ik toch beginnen met een paar eenvoudige maar schokkende feiten:
  • Weten jullie dat maar liefst 1 op de 8 vrouwen borstkanker krijgt?
  • Dat erfelijkheid hierbij slechts een rol van 20% speelt?
  • Dat jaarlijks bij ruim 13.000 mensen borstkanker wordt vastgesteld en dat hier ook 100 mannen bij zitten en dat deze cijfers de komende jaren alleen maar zullen oplopen?
  • Dat de meeste vrouwen die borstkanker krijgen tussen de 50 en 75 jaar zijn maar dat er ook flinke uitschieters naar beneden zijn?
  • Dat borstkanker doodsoorzaak nummer 1 is bij vrouwen tussen de 35 en 50 jaar?
Alleen deze simpele feiten zijn al schokkend te noemen maar als je om je heen kijkt, dicht in je eigen omgeving, weet je bijna allemaal wel de gevolgen van deze afschuwelijke ziekte. Misschien wel binnen je eigen familie of vriendenkring maar het kan ook die ene moeder van school zijn met haar nog jonge kinderen, de buurvrouw van een paar huizen verderop. Borstkanker is iets dat ons allemaal kan overkomen en de gevolgen zijn zowel lichamelijk als emotioneel afschuwelijk te noemen.

Oktober Borstkankermaand. Het Estée Lauder Pink Ribbon Award Gala was de aftrap voor deze maand en het was een bijzondere avond. Ik was een tikkeltje zenuwachtig, het presenteren van een dergelijke avond is niet iets wat ik regelmatig doe, maar Pink Ribbon verdient alle aandacht dus ik aarzelde geen moment toen ik gevraagd werd. Wanneer je beseft dat één op de acht vrouwen getroffen wordt door borstkanker, is het erg confronterend door je adresboekje te gaan. Je zou symbolisch eens elke achtste vrouw in je omgeving een streepje moeten geven.
Dan ontdek je opeens hoeveel streepjes dat zijn, en... dat ook jij dat streepje kunt zijn. 

De avond werd muzikaal geopend door Anita Doth, waarna managing director van Estée Lauder Cosmetics Benelux Nathan Moris met een indrukwekkende speech het woord nam. Vervolgens kwam ik het podium op en nodigde Anita en ambassadrice Quinty uit bij ons te komen staan. Met een druk op de vanzelfsprekend roze knop, werd de Beurs van Berlage, tegelijkertijd met tweehonderd andere gebouwen over de hele wereld, in het roze verlicht. Letterlijk de spotlights dus op Pink Ribbon!

Drie vrouwen vertelden hun verhaal. Eerlijk, open en aangrijpend. Deze drie vrouwen werden toegezongen door verschillende artiesten. Chantal bijvoorbeeld werd verrast door de komst van Mathilde Santing die 'It's a Wonderful Life' adembenemend mooi zong. Hoewel het gebruikelijk is dat vrouwen hun ervaringen vertellen op deze avond, was het voor het eerst dat een foto won waar een van deze vrouwen op staat. De foto van Chantal met haar partner, met de titel: 'Waiting for my nipple' van Ineke Schoonheyt heeft volgens de onafhankelijke jury gewonnen. Het thema 'Togheter' kwam hier volgens de jury het meest tot zijn recht. Je kunt de winnende foto hier bekijken.

De avond was indrukwekkend en emotioneel. Verschillende gevoelens beheersten de avond, dat betekent dat er ontroerende momenten waren maar er ook gelachen werd. Een avond om in te lijsten dus!

Wat jij kunt doen? Haal het Pink Ribbon-Magazine in huis, kijk eens naar de speciale armbandjes die ook dit jaar weer prachtig gemaakt zijn maar steun bovenal dit goede doel. Omdat we allemaal vrouw zijn en omdat we allemaal, vroeg of laat, zelf of in onze directe omgeving te maken krijgen met borstkanker.

Liefs,

Leontine