Leontine Borsato

Het leven is een feest!

Zoals jullie wellicht al gelezen hebben ben ik naar Bangladesh geweest voor Cordaid Memisa waar ik diverse moeder-kind projecten heb bezocht. Het aantal moeders wat vlakvoor, tijdens of na de bevalling komt te overlijden is hier nog schrikbarend groot en ook het aantal kinderen wat sterft tijdens of vlak na de bevalling is verontrustend. Het was een fantastische reis waarbij ik heel veel indrukken heb opgedaan. Ik heb diverse klinieken, kleine dorpjes, dorpsmeetingen en zwangerschapscontroles bezocht en een goed beeld gekregen van dit prachtige land en haar gastvrije bevolking. Inmiddels ben ik weer terug in Nederland maar heb de afgelopen week herhaaldelijk aan ze gedacht, ik kon het niet laten om de vergelijking te trekken met Bangladesh. De verschillen zijn overduidelijk: in Nederland is de gezondheidszorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd natuurlijk heel erg goed geregeld en het sterftecijfer van zowel moeder als kind ligt beduidend lager dan in Bangladesh. Maar er zijn ook heel erg veel overeenkomsten. Ook de moeders in Bangladesh houden zielsveel van hun kindje en willen het allerbeste voor hen. Ook zij maken zich zorgen om hun baby, ook zij willen dat het gezond en veilig opgroeit. Die gevoelens zijn overal ter wereld hetzelfde en ik ben blij dat ik door me voor Cordaid Memisa in te zetten deze liefdevolle moeders kan helpen hun kindje veilig ter wereld te brengen.

In Bangladesh hebben de mensen eigenlijk zo goed als niets en dat wat ze hebben zijn ze bereid te delen. Zelden heb ik zoveel hartelijkheid, bescheidenheid en gastvrijheid gezien. Met sterke weeën en een mogelijke complicatie in een riksja naar de kliniek gefietst worden die op enkele uren afstand ligt, is iets wat wij ons nauwelijks kunnen voorstellen. Ik heb een auto en gebruik hem heel geregeld voor minder belangrijke doeleinden dan een ritje naar het ziekenhuis. En zeker vandaag, want vandaag is mijn zoon Senna jarig! Ons middelste kind wordt alweer negen en dat betekent dat ik in de weer ben om taart, kaarsjes, slingers en cadeautjes te regelen. Het mooiste cadeau wat hij zich kan wensen is een fiets, liet hij ons weten. Het mooiste cadeau wat een moeder in Bangladesh kan geven is eigenlijk het leven zelf. Dankzij Cordaid Memisa is de kans op dat leven een heel stuk groter! Vandaag vieren we dus feest. De verjaardag van Senna en in gedachten vier ik het leven van al die kinderen in Bangladesh die gezond ter wereld zijn gekomen.

Binnenkort meer over Bangladesh!


Liefs,

Leontine

P.S. Vrijdag ben ik te gast bij RTL Boulevard en vertel ik over deze reis, tevens laten we veel beelden zien. Zondag bij ik bij Life4You te gast en ook daar veel filmpjes die ik deels zelf gemaakt heb. Tot slot ben ik volgende week bij Koffietijd te zien!