Leontine Borsato

C-diploma voor Jada!

Onze zesjarige Jada is wat betreft water net haar vader. Ze is gek op water en houdt het vaak uren vol. Waar de meeste kinderen water het liefst warm hebben, maakt het haar allemaal niets uit. Daarin lijkt ze niet op mij, haha! Toen ik vroeger op zwemles zat stond ik zo lang mogelijk onder de warme douche en had ik het eigenlijk altijd koud! Ook nu vind ik zwemmen eigenlijk alleen ontspanning als het water een aangename temperatuur heeft. Jada niet hoor, het water uit de tuinslang waar het badje mee gevuld wordt, is warm genoeg!

Onze vakanties zijn zo goed als altijd waterrijk. Meestal zitten we aan zee, vaak is er ook een zwembad in de buurt. Natuurlijk verlies je je kinderen niet uit het oog, ongeacht of ze hun zwemdiploma¹s hebben, maar ik wist dat wanneer de kinderen hun diploma¹s zouden bezitten ik toch wel meer rust zou hebben.

Jada heeft tijdens haar zwemlessen voor haar A diploma, veel lessen moeten missen omdat ze geregeld een oorontsteking had. Omdat Senna ook op zondagochtend mocht zwemmen, voor zijn B destijds, gingen we dan evengoed naar het zwembad maar mocht Jada alleen kijken. Dat vond ze ontzettend moeilijk, maar toen ze eenmaal van de arts weer mocht zwemmen haalde ze alle schade dubbel en dwars in. Haar A en later haar B diploma heeft ze dan ook in korte tijd gehaald.

En onlangs heeft Jada haar C diploma ook in de wacht gesleept! Volledig gekleed inclusief jas en schoenen ging ze te water en ons kleine waterratje deed het super!


Watertrappelen, drijven, onder het vlot doorzwemmen en eroverheen klimmen, koprollen, rugcrawl, noem het maar op! Ze beheerste het perfect. Los van het mooie diploma en de stoere medaille, ben ik vooral heel blij dat ze nu volledig watervrij is. De kans dat ze in paniek raakt als ze onverwachts, bijvoorbeeld met kleding aan, te water valt, is veel kleiner.


Hoera, ons dametje heeft haar C diploma en niet alleen zijn Marco en ik apetrots, het is vooral heerlijk om te zien hoe ze van het water geniet.
Dat belooft weer wat voor onze vakantie!


X Leontine