Leontine Borsato

Cordaid Memisa in Margriet

In februari van dit jaar was ik voor Cordaid Memisa op werkbezoek naar Sierra Leone om aandacht te vragen voor de situatie daar en om de verschillende projecten van Cordaid Memisa te bezoeken. Sierra Leone is het land met het hoogste moedersterftecijfer ter wereld en het op één na hoogste sterftecijfers van kinderen. In Sierra Leone is een tekort aan letterlijk alles. De meeste mensen leven in grote armoede en de gezondheidszorg is zeer gebrekkig. Eén op de acht vrouwen sterft tijdens de bevalling. Eén op de acht! Dat is een cijfer dat voor ons niet te bevatten is!
Er is een groot gebrek aan kennis en medisch geschoold personeel omdat veel van de geschoolde medici zoals artsen en verloskundigen vertrekken naar landen als Ghana, India en Amerika omdat de salarissen daar aanzienlijk beter zijn en de woonomstandigheden comfortabeler.
Even een cijfer om te duidelijk te maken; Sierra Leone heeft 5,8 miljoen inwoners met slechts 160 dokters en maar 100 verloskundigen!

Juist daarom is het werk van Cordaid Memisa zo belangrijk in Sierra Leone en juist daarom wil ik me zo graag voor hen inzetten. In Margriet nummer 19 heeft een reportage gestaan van het bezoek dat ik in februari bracht en hoewel dit nummer niet meer in de schappen ligt kan ik het niet nalaten het nog even onder jullie aandacht te brengen.

Ik heb in Sierra Leone bijvoorbeeld kennis gemaakt met N’Mah, een vrouw van ongeveer vijfentwintig jaar, niemand weet exact hoe oud ze is omdat dat in Sierra Leone niet van belang is. Als ik haar vraag hoeveel kinderen zij heeft geeft ze met haar vingers aan dat ze vier kinderen heeft. Vraag ik echter hoeveel bevallingen zij heeft gehad dan steekt zij acht vingers op. Alleen dit korte moment maakt heel veel indruk op me en zorgt ervoor dat ik N’Mah nooit meer zal vergeten. Ik heb zelf drie bevallingen gehad en heb drie gezonde kinderen. Zo zou het moeten zijn, ook in Sierra Leone!

In Sierra Leone is slechts één school waar verloskundigen worden opgeleid en Cordaid Memisa is momenteel bezig met het opzetten van een tweede school in Makeni waar uiteindelijk plaats zal zijn voor driehonderd leerlingen. Op dit moment starten hier de lessen voor de eerste 50 vrouwen en over 18 maanden kunnen zij in het land aan het werk. Cordaid Memisa zorgt er dus voor dat het aantal verloskundigen in Sierra Leone zich in slechts 18 maanden met 50% vermeerderd en zal dit in de toekomst met 300% weten te vermeerderen. Daarnaast zullen de opgeleide verloskundigen de lokale traditionele vroedvrouwen en zusters de nodige kennis bij kunnen brengen om juist de cijfers van zowel moedersterfte als kindersterfte naar beneden te krijgen.

Ik denk dat jullie zullen begrijpen waarom juist Cordaid Memisa mij zo aanspreekt en waarom dit zo na aan mijn hart ligt.

Breng eens een bezoekje aan de site van Cordaid Memisa en overweeg donateur te worden. Je zou niet alleen mij er enorm blij mee maken maar vooral alle moeders en kinderen die met deze donaties geholpen kunnen worden!
Gewoon even doen!

Groetjes,

Leontine