Leontine Borsato

Sierra Leone

Eerder reisde ik al af naar India, Sierra Leone en Cameroun voor diverse projecten van Cordaid Memisa, en kortgeleden ben ik opnieuw naar Sierra Leone gereisd! Sierra Leone is een verhoudingsgewijs klein land in het westen van Afrika. Wat betreft oppervlakte is het ongeveer twee keer zo groot als Nederland, en er wonen rond de zes miljoen mensen. Sierra Leone is een schitterend land, vol kleuren, natuur en een heerlijk klimaat zoals je vaker in Afrika ziet. Maar, en daarin onderscheidt het zich helaas van de andere landen in Afrika, 1 op de 8 moeders sterft voor, tijdens of na de bevalling. Samen met Afghanistan is dat het hoogste sterftecijfer onder moeders. Eén op de acht, het is eigenlijk bizar, zo hoog als dat is.

Er is onderzocht wat de reden is dat er zoveel a.s. moeders sterven tijdens de periode rondom de bevalling en er kwamen een aantal redenen naar voren. De belangrijkste reden is dat er geen medische hulp aanwezig is wanneer er complicaties zijn. Veel vrouwen bevallen thuis, in hun dorp. Daar zijn geen verloskundigen aanwezig, soms wel een ervaren moeder of dorpsoudste, soms een Traditional Birth Assistent (TBA), maar geen geschoold medisch personeel dat kennis heeft van zaken. Er is 1 vroedvrouw beschikbaar op 15.000 vruchtbare vrouwen. De meeste vrouwen krijgen rond de zes kinderen, je kunt je voorstellen dat er dus een schrijnend te kort aan verloskundigen is!


In Sierra Leone heb ik diverse projecten bezocht. Zo kwamen we in een school in Makeni waar jonge meiden de basisprincipes van de verloskunde bijgebracht wordt. Nederland is een land waarin kinderen tot hun zeventiende verplicht zijn onderwijs te volgen. In landen zoals Sierra Leone is onderwijs een voorrecht dat niet voor ieder kind is weggelegd. De jonge vrouwen die ik ontmoette waren allemaal leergierig, geconcentreerd en gedisciplineerd. Ze willen heel, heel graag leren! Gelukkig kan dat nu ook!

De opleiding die je tot vroedvrouw maakt, dat is twee niveaus hoger dan de school die ik hierboven noem, zit nu alleen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Het is de enige opleiding tot vroedvrouw in heel Sierra Leone! Het aantal vroedvrouwen stijgt te langzaam. In dit tempo duurt het nog veertig jaar voor er voldoende vroedvrouwen zijn om de zorg te kunnen bieden die de vrouwen in Sierra Leone nodig hebben. Daarom wordt er in Makeni, naast de school die we reeds bezochten, nu met behulp van Cordaid Memisa een nieuwe school gebouwd, die hopelijk in mei klaar zal zijn. Dat betekent dat er jaarlijks nog meer vroedvrouwen bij komen!


Wanneer je in het dorpje Masongbo Limba moet bevallen, is er een huis waar je terecht kan. De eigenaresse heeft een kamer beschikbaar gesteld voor bevallingen. Er is geen licht natuurlijk, dus als het ‘s avonds is beval je bij kaarslicht. Er is geen verloskundige aanwezig, maar wel een TBA (traditionele ongeschoolde vroedvrouw). Wanneer er echter een probleem ontstaat tijdens de bevalling en er meer hulp vereist is, dan moet de vrouw met haar dikke buik en weeën in een hangmat gaan liggen waarna de mannen van het dorp haar naar de dichtsbijzijnde kliniek dragen. Die ligt alleen wel op elf kilometer! Elf kilometer! In een hangmat terwijl je weeën hebt en je je ongerust maakt over je kindje...


Ik ben zelf moeder van drie kinderen en alle drie mijn kinderen zijn geboren onder het ervaren toezicht van een verloskundige. Alle moeders, waar ook ter wereld, hebben het recht om op een veilige, gezonde manier te bevallen en de kans om hun kindje liefdevol in hun armen te kunnen nemen na de geboorte. Ze hebben recht op hygiène, zorg, ervaring en kennis. Ze hebben het recht om te overleven.

Cordaid Memisa zet zich hier voor in. Ik sta daar helemaal achter en steun hen volledig. Jij ook?
Surf naar Cordaid Memisa en help hen helpen!

Liefs,

Leontine

P.S. Heerlijk om te zien dat er zoveel enthousiaste reacties zijn op de uitzending van Peter van der Vorst! Binnenkort beantwoord ik jullie vragen uit het gastenboek weer!