Leontine Borsato

Voor Cordaid Memisa naar Sierra Leone!

Na een indrukwekkende, aangrijpende maar vooral prachtige reis naar het Afrikaanse Sierra Leone, heb ik zojuist weer voet op Nederlandse bodem gezet. Sinds een aantal jaar zet ik me in voor Cordaid Memisa, en maak ik elk jaar een reis voor hen om projecten te bezoeken. Na India, Sierra Leone en Cameroun was ik nu opnieuw in Sierra Leone en wel omdat dit land een zeer hoge moedersterfte heeft. Maar liefst één op de acht vrouwen sterft in Sierra Leone voor, tijdens of na de bevalling. Dat is echt heel, heel veel! Cordaid Memisa verbetert de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Om de moedersterfte terug te dringen leidt Cordaid Memisa meer en betere verloskundigen op in Sierra Leone. Op dit moment is er één school in het hele land waar je opgeleid wordt tot vroedvrouw. Wanneer men geen extra scholen bouwt, zullen er pas over veertig jaar voldoende verloskundigen zijn om alle geboorten te kunnen begeleiden. Want op dit moment is er slechts 1 vroedvrouw beschikbaar tegenover 15.000 vruchtbare vrouwen! Cordaid Memisa wil daar iets aan doen! En ik doe mee!

Voor Cordaid Memisa heb ik diverse dorpen, diverse klinieken en diverse scholen bezocht en hoewel het soms wel zeer aangrijpend was allemaal, was ik vooral vervuld met hoop! Wat een geweldig werk wordt hier verzet en wat fantastisch dat de vooruitzichten met de juiste hulp zo positief zijn! Ik was al een aantal dagen in Sierra Leone toen Peter van der Vorst me een bezoekje kwam brengen. Hij wilde wel eens zien wat ik nu precies in Sierra Leone deed en ook wat de resultaten zijn!
Dat heb ik hem uiteraard precies verteld, en dat kun je terugzien a.s. vrijdag 6 maart om 22.00 bij RTL4!
Binnenkort zal ik uitgebreider verslag doen via mijn website en begin mei lees en zie je er ook van alles over in de Margriet.
Maar eerst Van der Vorst Ziet Sterren, 6 maart, RTL 4, 22:00 - 23:00 uur!

Kijk je ook?

Veel liefs,

Leontine