Leontine Borsato

Geweldige première Wit Licht!

Een bijzonder project met een heel bijzonder eindresultaat! Zo zou ik Wit Licht willen omschrijven. Op 8 december was het zover. De film Wit Licht waarin Marco de hoofdrol speelt, ging in première. We hebben er reikhalzend naar uitgekeken en op de première van iedere minuut genoten. Ik was natuurlijk al ontzettend trots op Marco en dat is er niet minder op geworden. Integendeel, apetrots ben ik!

Marco is geen ervaren acteur. Omdat ik zelf actrice ben, ken ik ‘het klappen van de zweep’, zeg maar. Ik wist dus dat het zwaar zou worden. Vooral ook vanwege de omvang en impact van dit project. Maar Marco was vastberaden. Hij moest en zou dit doen! Hij is zo begaan met de problematiek rond oorlogskinderen, het centrale thema van de film, dat hij er volledig voor is gegaan. Maanden van acteerlessen volgden. Het viel hem soms zwaar, het was behoorlijk confronterend maar hij heeft doorgezet.

Toen kwam het zwaarste gedeelte. Het draaien van de film zou in Afrika gebeuren. Dat betekende wel dat Marco maandenlang in Afrika zou verblijven. Weg van huis, kinderen en niet te vergeten zijn echtgenote, haha. Hij is tussentijds een keertje teruggekomen en ik heb hem daar ook een aantal keer bezocht, maar verder moesten we het doen met bellen en sms-en. Natuurlijk was dat soms verschrikkelijk moeilijk vooral als ik hoorde hoe zwaar hij het daar had. Maar Marco’s drive was zo sterk, dat heeft ons er gewoon doorheen gesleurd. Het eindresultaat doet al zijn werk ook echt eer aan. Het is heftig geweest maar het ook helemaal waard geweest. Het is een prachtige film geworden!


En waar ik op hoopte gebeurde ook: Het was een geweldige première met hoog bezoek want Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima waren erbij! Een Koninklijke première dus, Marco was daar erg trots op en terecht ook. Zo vaak verschijnt dit Koninklijke paar tenslotte niet op premières. Dat ze dan ook nog heel positief waren over de film is echt helemaal super! Maar ook andere prominenten ontbraken niet. Ministers Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ga zo maar door.


Er waren ook veel mensen uit het vak, die door Wit Licht collega’s van Marco zijn geworden: O.a. Monique van de Ven, Jeroen Krabbé, Linda van Dijck, Antonie Kamerling, Paul de Leeuw, Daniël de Boissevain, Leco Zadelhoff en Huub Stapel. Ze waren laaiend enthousiast en dat is toch heel speciaal, zij weten immers waar ze het over hebben. Marco mag zich echt tot één van hen rekenen! De gastenlijst was erg indrukwekkend mag ik wel zeggen. En echt iedereen heeft de moeite genomen zich helemaal mooi te maken en naar Tuschinski te komen voor deze première, daar zijn wij heel dankbaar voor en trots op.
Het is echt een onvergetelijke avond geworden!
Hebben jullie al kaartjes gereserveerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie ervan vinden!

Liefs,

Leontine

Fotocredits:
(c) Loe Beerens
(c) Edwin Smulders