Leontine Borsato

Biografie

Leontine Borsato - Ruiters kwam op 10 december 1967 ter wereld in Naarden als jongste dochter van het echtpaar Ruiters. Samen met haar vier jaar oudere zus Laura en haar twee jaar oudere broer Kees groeide ze op in een liefdevol gezin. Als kind trok het podium haar al erg aan en was ze ervan overtuigd zangeres te worden. Het zingen hoopte ze onder de knie te krijgen via haar vader, die elke dag beloofde een pakje zangzaad voor haar mee te nemen. 

Leontine op 15-jarige leeftijd in de serie Briefgeheim!Leontine was vijftien jaar toen ze zich opgaf voor een auditie. In de krant stond dat ze meisjes zochten voor de serie Briefgeheim, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Uit honderden meisjes werd Leontine gekozen voor de hoofdrol waarmee ze uiteindelijk haar televisiedebuut maakte. Na het afronden van de middelbare school werd Leontine al snel een veelgevraagd model. Hoewel Leontine daar veel plezier aan beleefde, aarzelde ze geen moment toen ze op 18-jarige leeftijd opnieuw de kans kreeg te acteren. Leontine werd gevraagd voor de serie ‘Nieuwe Buren’, een serie van de Vara geregisseerd door ‘Zeg ‘ns Aa’-regisseur Nico Knapper. Twee seizoenen speelde Leontine in deze populaire serie mee toen ze werd gevraagd voor een kleine rol in de film Amsterdamned van Dick Maas. Leontine speelt hier in een inmiddels klassieke scène, waarbij ze in bikini dobberend in een bootje in de grachten van Amsterdam wordt vermoord met een mes. 

Leontine was begin twintig toen ze de assistente werd van Hans van der Togt in het populaire spelprogramma ‘Rad van Fortuin’. Acht jaar lang was zij ‘onze enige echte eigen, Leontine’ waarbij ze elke dag weer de bordjes voor ons omdraaide. De trouwe kijkers reageerden geschokt toen Leontine na bijna duizend afleveringen besloot het programma te verlaten. 

Zij bleef echter veelvuldig op de buis te zien als 'het gezicht' van Veronica. Haar verschijning bleef hiermee niet beperkt tot het televisiescherm, want Leontine was ook ‘keihard de lekkerste’ op kalenders, affiches en zelfs op bussen. Ook kreeg ze de mogelijkheid om te presenteren, waardoor we haar zagen als presentatrice van diverse reisprogramma's, waaronder de Camel Trophy vanuit Midden-Amerika en ‘Veronica Goes Down Under’. 

Ook presenteerde Leontine het weer in Veronica Nieuwslijn op een buitengewoon ludieke manier. Voor het programma ‘Time 2 Move’ en ‘Bodytrend’ nam Leontine niet alleen de presentatie voor haar rekening, maar ook een deel van de redactie. Tevens presenteerde ze ‘Snow Magazine’ en het RTL4 programma ‘Style & Beauty’ met topvisagist Leco van Zadelhoff. 

Als actrice kreeg Leontine steeds meer rollen aangeboden. Zo was ze o.a. te gast in de televisieseries ‘Flodder’, ‘Baantjer’ en ‘Boks’, speelde ze mee in ‘Vrouwenvleugel’ en ‘Westzijde Posse’, en nam ze de rol van Bleke Doortje in de musical ‘De Jantjes’ voor haar rekening. Haar stem stelde ze beschikbaar voor een rol in de succesvolle animatiefilm Robots en begin 2007 was Leontine tevens te zien in het programma ‘Ranking the Stars’ van Paul de Leeuw. 

Voor het maandblad ‘Kinderen’ schreef Leontine enkele jaren een maandelijkse column over haar ervaringen als moeder en bracht tevens een boekje uit met deze en ongepubliceerde columns. Voor dit maandblad is ze nog altijd actief, maar nu haar kinderen groter worden niet meer in de vorm van columns. Wel interviewt Leontine bekende Nederlanders die (bijna of net) moeder zijn. Zo heeft ze al gesproken met Sylvie Meis, Daniëlle Overgaag, Estelle Gullit, Irene Moors en Leontien van Moorsel.

Leontine maakt jaarlijks een reis voor Cordaid Memisa, waarbij ze diverse projecten bezoekt. Zo is ze al naar India en Sierra Leone geweest en is ze kortgeleden naar Cameroun geweest. Ook spreekt ze radiospotjes voor hen in en zijn er televisiedocumentaires van deze reizen te verwachten. Cordaid Memisa biedt hulp in ontwikkelingslanden op het gebied van gezondheidszorg middels kennisoverdracht en financiële steun. Leontine is met name betrokken bij de moeder-kind projecten. Begin 2009 is Leontine voor een tweede keer naar Sierra Leone geweest, waar ze voor Cordaid Memisa de problematiek rondom moedersterfte aandacht gaf. O.a. door met Peter van der Vorst te praten (Van der Vorst ziet Sterren) en tevens ligt rond moederdag de Margriet in de winkel met een uitgebreide reportage.

SIR met Paul de Leeuw In november 2007 verraste Leontine vijf avonden lang een volledig uitverkocht Gelredome door een duet met Paul de Leeuw te zingen. Nadat Paul de 'Échte Borsato' aankondigde kwam Leontine als een echte Italiaanse Sophia Loren het podium op, tot grote verrassing van de 32.000 aanwezige mensen. Samen met Paul zong ze een Italiaanse medley tot groot genoegen van het enthousiaste publiek. Ook de kranten waren buitengewoon positief. 'Ik ben natuurlijk geen zangeres,' zei Leontine na haar act. 'Maar voor mijn vriend Paul wilde ik dit graag doen! En ik heb ongelofelijk genoten!'

Leontine trouwde met Marco Borsato op 22 mei 1998!In 2007 was Leontine te zien in de film Kabouter Plop en de Pinguïn, waarin Leontine de rol van de gemene Louise Appelboom vertolkte. Deze eigenaresse van restaurant de Gouden Pollepel wil van alle pinguïns soep koken. 
Hierin zien we dan ook weer een heel andere kant van Leontine! 

In 2008 startte het tweede seizoen van Voetbalvrouwen, waarin Leontine dit keer o.a. tegenspel kreeg van Antonie Kamerling en Joep Sertons. De eerste aflevering werd bekeken door maar liefst 1,1 miljoen kijkers! Ook het tweede seizoen mag bijzonder succesvol genoemd worden. In het derde seizoen, in 2009, zal Leontine in slechts enkele afleveringen te zien zijn. Leontine heeft aangegeven de rol van Liz Duivendrecht weliswaar met veel plezier te hebben gespeeld, maar dat het tijd is voor wat anders.

Samen met haar man Marco heeft Leontine een buitengewoon drukke periode achter de rug, waardoor Leontine meer tijd en aandacht aan het gezin zal willen besteden. Voor 2009 zijn al een aantal mooie voorstellen gekomen, maar wat Leontine dit  jaar precies gaat doen is nog niet besloten.

Omdat Marco en Leontine in 2009 beiden een onvoorstelbare drukke periode achter de rug hebben besluit Leontine begin 2009, ondanks een aantal aantrekkelijke aanbiedingen, een stapje terug te doen en meer tijd aan haar gezin te besteden. In augustus 2009 reist Leontine op verzoek van Johnny de Mol samen met hem naar Japan voor de opnamen van zijn televisieprogramma ‘Waar Is De Mol’. Het wordt een bijzondere reis met niet alleen bezoeken aan de monniken in de tempels, een pelgrimstocht over het zogeheten Pad des Doods maar ook met veel humor en bijzondere gesprekken. De uitzending van ‘Waar is De Mol’ vond plaats in oktober 2010.

In oktober 2009 verschijnt in de winkels ook de Beaumonde waar Leontine gasthoofdredactrice van is. Midden in een hectische en moeilijke periode, het faillissement van de Entertainment Groep waarin ook zij en Marco getroffen zijn, stort Leontine zich vol overgave op dit gasthoofdredactriceschap en weet deze Beaumonde tot een hele speciale editie te maken.

In verband met het 20-jarig bestaan van de televisiezender RTL werd besloten vanaf 11 oktober 2009 Rad van Fortuin vier weken lang uit te gaan zenden met als presentator Carlo Boszhard. Natuurlijk kon het eigenlijk niet anders dan dat Leontine Carlo gedurende deze vier weken als assistente bij zou staan.

In december 2009 wordt Leontine samen met Leco voor iets bijzonders gevraagd; meedoen aan het KidsRight KerstSterrenCircus. Samen met Leco doet Leontine een bijzondere illusionistenact waarbij Leco Leontine letterijk laat zweven.

Op 11 Februari 2010 wordt Leontine in het Amsterdamse Hotel The Grand verkozen tot Jackie’s Best Dressed Girl en mag hiervoor de Award in ontvangst nemen.

Op 28 juli 2010 verschijnt de film ‘Cats en Dogs: De Wraak van Kitty Galore’ in de bioscopen. Leontine heeft voor deze film de stem van Kitty Galore ingesproken. Een hele eer wanneer je je bedenkt dat in de Engelse versie de stem van Kitty Galore wordt vertolkt door niemand minder dan Bette Midler.

In mei 2011 wordt bekend dat Leontine een tweejarig contract met televisiezender SBS6 heeft getekend en het populaire programma Hart in Aktie zal gaan presenteren. De uitzendingen van het programma vinden in het najaar van 2011 plaats en de reacties op deze uitzendingen zijn enorm enthousiast. Hart in Aktie is een programma dat Leontine op het lijf is geschreven! Zelf zegt zij over Hart in Aktie: “Het is een voorrecht om zo'n bijzonder programma te mogen doen! De verhalen die binnen komen zijn vaak aangrijpend en verdrietig, maar ik ben zo blij dat we wat zorgen kunnen wegnemen of een speciale wens kunnen laten uitkomen. We maken Hart in Aktie met een team vol bevlogen, gedreven en vakkundige mensen die allemaal hun hart op de goede plaats hebben.”

Ook als actrice is Leontine druk aan het werk. Zo speelt zij een rol in de 4-delige serie Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed welke door zowel de VPRO en het Vlaamse VRT worden uitgezonden. Het Gordijnpaleis vertelt het verhaal van de negenjarige Ollie Hartmoed die een nogal buitengewone en gecompliceerde familie heeft.

Ook speelde Leontine samen met haar zoon Luca een rol in de nog uit te zenden achtdelige televisieserie Koen Kampioen welke is gebaseerd op de populaire boekenserie Koen Kampioen van schrijver Fred Diks. Leontine speelt de rol van Sanne Fleur Ooievaar, de moeder van keeper Gijs van FC Top in deze serie en Luca speelt de rol van een onsportieve voetballer, Jordy van de tegenpartij, v.v. Vorden. Over Koen Kampioen zegt Leontine: “Het is heel bijzonder om een project als dit te doen samen met mijn zoon en natuurlijk ben ik ongelooflijk trots op hem, hij doet het zo goed! Ook Dion Kwint die mijn zoon Gijs speelt doet het geweldig, net als hoofdrolspeler Sjors van den Hoogen die de rol van Koen op zich heeft genomen. Een zeer talentvolle jongeman, zowel op het gebied van acteren als op het gebied van voetballen!”
De serie Koen Kampioen werd in het voorjaar van 2012 door de Avro worden uitgezonden in de aanloop naar het EK 2012 in Polen en de Oekraïne.


Op 30 september 2011 presenteert Leontine het Estée Lauder Pink Ribbon Award Gala Diner voor de opening van de Pink Ribbonmaand die jaarlijks in oktober plaatsvind. Een maand waarin extra aandach gevraagd wordt voor de strijd tegen borstkanker. Leontine realiseert zich dat één op de acht vrouwen met borstkanker te maken krijgt en hoewel zij de presentatie van een grootschalig gala als dit wel spannend vond aarzelde ze dan ook geen moment.

In 2012 presenteert Leontine voor televisiezender SBS6 het programma Een Goede Buurt. Hierin schiet Leontine samen met buurtbewoners te hulp bij gezinnen die om uiteenlopende redenen in crisis verkeren. In 2012 is Leontine samen met Angela Groothuizen ambassadrice voor het Groente- en Fruitbureau waarvoor ze samen de campagne ‘ik doe mee met 2x2’ lanceren.
In oktober 2012 start bij SBS6 het nieuwe televisieprogramma 'Alles is Liefde’ dat Leontine samen met Johnny de Mol presenteert. Hierin gaan Johnny en Leontine op pad om mensen te helpen op liefdesgebied.

In augustus 2013 acteert Leontine in de jeugdserie ‘Caps Club’ een initiatief van de Lucille Werner Foundation. Bijzonder aan Caps Club is dat de kinderen die hierin acteren allemaal te maken hebben met een lichamelijke handicap. Daarnaast is Leontine aan het werk voor de BankGiro Loterij waar ze op locatie winnaars mag verrassen met een grote geldprijs.

Vanaf 18 juni 2014 is Leontine, samen met haar jongste zoon Senna Borsato, te zien in de bioscoopfilm Heksen Bestaan Niet. De film is zo succesvol dat deze binnen korte tijd de status van Gouden Film behaalt.
Vanaf november 2014 is Leontine te zien in het tweede seizoen van ‘Caps Club’ dat door NPO3 wordt uitgezonden.

Leontine is in 1998 getrouwd met Marco Borsato en is moeder van Luca (1998), Senna (2001) en Jada (2002).